Kansanterveys

Peliriippuvuus

On psykologinen fakta, että ihmiset tulevat luonnostaan riippuvaisiksi monestakin asiasta. Ruoka ja juoma ovat perusriippuvuuksia, joita ihminen tarvitsee päivittäin. Ruokaa voi tietysti paastolla olla syömättäkin, mutta pidemmällä tähtäimellä ilman sitä emme selviä hengissä. Jo muutama päivä ilman juomaa taas tappaa.

Riippuvuutta kuvailee hyvin se, että jos riippuvuutta aiheuttavaa asiaa ei ole tarjolla, ajatukset kohdistuvat juuri siihen. Hyvä esimerkki modernista riippuvuudesta on myös riippuvuus sosiaaliseen mediaan. Moni ei voi kuvitellakaan elävänsä ilman kännykkäänsä, jossa erilaiset SoMe -tilit ovat saatavilla heti. Puhelinta katsotaan jatkuvalla syötöllä ja siihen kohdistuvia vieroitusoireita koetaan heti, jos puhelin on vaikka jäänyt kauppareissulla kotiin.

Riippuvainen ihminen kokee ärtyisyyttä ja vihaisuutta, kun vieroitusoireita ilmenee, ja lyhyellä tähtäimellä ne saa pois vain sillä, että saa annoksen riippuvuutta aiheuttavaa asiaa – esimerkiksi kasinopelejä.

Riippuvuus rahapelien pelaamisesta

Rahapeliriippuvuutta voidaan kutsua harhariippuvuudeksi. Tämä on sen takia, että se ei ole luonnollinen riippuvuus, kuten ruoka ja juoma, koska pelaaminen on opittu ja tottumukseen liittyvä tapa. Pelaaminen, ja sen myötä voiton mahdollisuus saa ihmisen tuntemaan olonsa jännittyneeksi. Voiton sattuessa kohdalle aivot erittävät kemikaaleja, jotka tuottavat euforisia tunteita. Kun ihminen on pelannut, ja etenkin voittanut tarpeeksi, ihmisen perusluonne yhdistää pelaamisen siihen euforian tunteeseen, johon riippuvuus syntyy. Ja kun tätä olotilaa himoitaan tarpeeksi, menee rahapelien pelaaminen kaiken muun vapaa-ajanvieton edelle.

Peliriippuvuuden seuraukset

Joskus pelin rinnalla unohtaa jopa janon ja nälän, kun on niin keskittynyt peliin ja voiton mahdollisuuteen. Pelaamiseen koukussa oleva yksilö ärtyy helposti, ja on levoton ja vihainen, kun pelaamista häiritään. Jotkut jopa vaipuvat syvään masennukseen, kun mikään muu ei tunnu merkitykselliseltä, kuin pelaaminen. Rahapeliriippuvaisella on suuri riski rahallisiin menetyksiin, kasaantuviin velkoihin ja koko elämän murenemiseen. Peliriippuvainen kokee yleensä myös syyllisyyttä ja häpeää, mutta ei myönnä riippuvuuttaan uhkapeleistä. He valehtelevat läheisilleen, eivätkä kehtaa pyytää apua, ja tämä voi johtaa erkaantumiseen muista ihmisistä. Riippuvuuksista voi lukea sivustolta Pelirajaton.

Peliriippuvuudesta toipuminen

Hyvä uutinen on se, että peliriippuvuudesta voi selvitä. Tärkein on ensimmäinen askel, eli ongelman myöntäminen, jonka jälkeen peliriippuvainen voi hakea itselleen ammattiapua. Avussa on tärkeää se, että peliriippuvainen on kontaktissa muihin, jotka kärsivät (tai ovat menneisyydessään kärsineet) niin ikään samasta riippuvuudesta. Tämä vertaistuki on elintärkeää, jotta yksilö voi luoda itselleen uskon siitä, että parantuminen voi olla todellista. Puhuminen auttaa pääsemään irti siitä häpeästä, jonka riippuvuus on aiheuttanut. Tärkeää on myös löytää uutta mieluisaa tekemistä, joka paikkaa sen tyhjiön, jonka pelaamattomuus voi luoda.

Yleensä peliriippuvaisen on kannattavaa asennoitua siihen, että rahapeleistä kannattaa pidättäytyä kokonaan loppuelämänsä ajan, ettei retkahdusta tapahdu. Mitä aikaisemmin apua hakee, sitä paremmat todennäköisyydet on, että elämään voi olla vielä täysin tyytyväinen tulevaisuudessa, ilman rahapelejä.